Neologisme nr. 965:  triptruffel

Bron: taalbank, weblog over taalverandering, Woord van de dag, 19 juli 2011

Citaat: "Wat betreft dat laatste woord berichten diverse media, waaronder Het Parool en de Telegraaf, vandaag dat truffels steeds populairder worden als psychoactief middel, oftewel als drug: ‘Sinds het verbod op paddo's is de verkoop van triptruffels flink toegenomen, net als het aantal keren dat een ambulance moet uitrukken na en slechte trip’ (Parool, 19-7-2011).

Nadat vanaf 1 december 2008 de handel in paddo’s was verboden, boden smartshops al snel een alternatief aan: sclerotia oftewel hallucinogene truffels. Onder de titel tripknol schreven we daar op 18 december 2008 al eens een Woord van de dag over. Hoewel tripknol (2008) in de media later opdook dan triptruffel (2007), is triptruffel sindsdien niet zo courant geworden dan tripknol. Dat wekt enige verbazing, want triptruffel is niet alleen een adequater woord (het geestverruimende middel is immers geen knol, maar een truffel), maar het woord triptruffel klinkt – dankzij de allittererende t’s van trip en truffel eigenlijk beter dan tripknol. En het oor wil nu eenmaal ook wat.

Het woord triptruffel dook voor het eerst op in de De Stentor/Zwolse Courant, die op 10 februari 2007 schreef over jonge Zwolse ondernemers die een paar maanden eerder, in december 2006, begonnen waren met de verkoop van ‘natuurlijke drugs’, zoals ‘salvia, verse paddestoelen, triptruffels en absintkruiden’ (De Stentor, 10-2-2007). In februari 2009 dook het woord triptruffel weer op, toen in De Pers, en vandaag maakt het woord dus opnieuw zijn opwachting in diverse kranten.

Tripknol is via het Jaarboek Taal inmiddels al terechtgekomen in het voorgeborchte van de Dikke Van Dale. Geen wonder, want niet alleen in de media, maar ook op internet is tripknol een veel gewoner woord dan triptruffel. Als triptruffel op korte termijn nietemin in het woordenboek verschijnt, dan is de kans dan ook groot dat dit woord beschreven moet worden als synoniem van tripknol." 

Ingevoerd door: JC  op 19 juli 2011

 

terug naar alfabetische lijst

terug naar chronologische lijst

terug naar welkom