Neologisme nr. 1026:  scheuro

Bron: taalbank.nl, Woord van de Dag, 21 november 2011

Citaat: "Wij geloven er heus nog wel in, hoor, in de euro, maar internationaal komen er toch echt steeds meer barstjes in het imago van onze eenheidsmunt. Als de financiële markten zich dan ook nog eens gaan roeren, zoals vandaag, dan kan het zomaar uit zijn met de pret.

Wat er voor de euro in de plaats komt? In elk geval niet de scheuro, ook al duikt dat woord de laatste weken verdacht vaak in de media op. Zo verzuchtte NRC Handelsblad op 12 november: ‘De scheuro helpt ons ook niet verder’. Vandaag of morgen staat het woord opnieuw in een landelijke krant, dit keer in De Pers. In een verslag van het pleidooi van de Vlaamse econometrist en voormalige politicus Jean-Pierre van Rossem om de euro te splitsen, noemt ook De Pers de gesplitste euro een scheuro.

Scheuro is dus niet de naam van een munteenheid, maar (verwijst) naar een monetaire scheuring binnen de Europese Unie. Het woord is ontstaan in reactie op het steeds vaker gehoorde voorstel de eenheidsmunt te splitsen in een neuro (een euro voor de noordelijke langen) en een zeuro (een euro voor de zuidelijke euro-landen). Dat geeft ook meteen de beperkte houdbaarheid van het woord aan, want over een paar maanden is de huidige impasse ongetwijfeld opgelost en hebben we een euro of geen euro meer en is scheuro hooguit een historisch begrip." 

Ingevoerd door: JC  op 22 november 2011

 

terug naar alfabetische lijst

terug naar chronologische lijst

terug naar welkom