Neologisme nr. 1052:  Rapunzelgetal

Bron: De Standaard, 14 februari 2012, p. D7 "Rapunzelgetal bepaalt hoe mooi de paardenstaart valt"

Citaat: "...is nu een formule opgesteld waarmee de vorm van een paardenstaart kan worden berekend. Ze presenteerden haar gisteren in het natuurkundige vakblad Physical Review Letters."

 ..."Rekening houdend met de onderling met elkaar rivaliserende stijfheid, veerkracht en golving van het haar en met de zwaartekracht, berekenden ze de mogelijke interactie tussen diverse soorten haren. Zo kwamen ze uit op de paardenstaartvergelijking, die de vorm van z'n haardracht voorspelt en een variant is op de natuurkundige formule die het dynamische gedrag van symmetrische vezelbundels voorspelt.

Van bepalend belang in deze paardenstaartvergelijking is het Rapunzelgetal, dat het effect van de zwaartekracht op haren voorspelt, en afhankelijk is van hun lengte. Dat ene getal bepaalt welke vorm een paardenstaart krijgt: steil en afhangend (bij lang, niet krullend haar), of juist dik en uitwaaierend (bij eerder kort en springerig haar). Het Rapunzelgetal bepaalt met andere woorden hoe diep Rapunzel haar haren kan laten zakken, als haar prins onder aan de toren staat." 

Ingevoerd door: JC  op 15 februari 2012

 

terug naar alfabetische lijst

terug naar chronologische lijst

terug naar welkom