Neologisme nr. 1088:  rentesocialisme

Bron: Taalbank, Woord van de dag, 29 mei 2012

Citaat: "Euro-obligaties, we lezen er vrijwel dagelijks over in de nieuwsmedia. Het ene euroland is voor de invoering ervan, het andere is er juist fel op tegen. Vooral Duitsland en Nederland zijn notoire tegenstanders van deze eurobonds, want met dit type obligatielening kunnen beide landen minder profiteren van de huidige lage rente op de kapitaalmarkt. Voor landen in de eurozone die een hoge rente op de kapitaalmarkt moeten betalen, zoals Spanje en Italië, zou de invoering van euro-obligaties juist erg voordelig kunnen zijn, omdat op euro-obligaties een lagere rente betaald hoeft te worden dan op hun nationale obligaties.

(...)

Euro-obligaties hebben een nivellerend effect op de rente op staatsleningen in de eurozone. Dat nivellerende rente-effect kreeg afgelopen weekend een politieke lading toen Rainer Brüderle, de fractievoorzitter van Duitse regeringspartij FDP, in de Duitse krant Die Welt duidelijk maakte waarom hij de invoering van eurobonds absoluut niet ziet zitten: 'Eurobonds sind Zinssozialismus.' Ongetwijfeld verwijs het element 'Socialismus' in Zinssozialismus naar de Franse socialist Hollande, die onlangs de invoering van euro-obligaties bepleitte.

(...)

Rentesocialisme figureerde gisteren op de site van de Telegraaf, maar in de kranten van vanochtend ontbreekt het woord. Misschien wordt dat later deze week goedgemaakt, want rentesocialisme is een prikkelende term ..." 

Ingevoerd door: JC  op 29 mei 2012

 

terug naar alfabetische lijst

terug naar chronologische lijst

terug naar welkom