Neologisme nr. 1096:  zombieworm

Bron: Taalbank, Woord van de dag, 29 juni 2012

Citaat: "Wetenschappers hebben ontdekt, zo schrijven diverse media vandaag op basis van een ANP-bericht, dat op de oceaanbodem een zombieworm leeft. Het organisme zou karkassen, onder andere van walvissen, opeten door zich met behulp van een zuur in de beenderen te boren.

(...)

In de Engelstalige pers is een aanwijzing voor deze naamgeving te vinden die suggereert dat louter het feit dat de worm voedsel uit botten haalt door deze op te lossen de worm aan zijn naam heeft geholpen: 'Osedax worms do not have a mouth or gut but invade bones with fleshy root tissues to extract nutrients, earning them the "zombie" nickname' (BBC, Nature News, 31-10-2012).

Hoewel zombieworm in deze betekenis vandaag zijn debuut maakt in de Nederlandse media, is het woord niet spiksplinternieuw: op 8 februari 2005 noemde Het Financieele Dagblad een computervirus of preciezer: een wormvirus dat zich via e-mail verspreidde al eens een zombieworm. Maar dat was een worm van een heel andere orde, namelijk een wormvirus dat van uw computer een zombiecomputer maakt.

Ingevoerd door: JC  op 29 juni 2012

 

terug naar alfabetische lijst

terug naar chronologische lijst

terug naar welkom