Neologisme nr. 1127:  botdotteren

Bron: Taalbank, Woord van de dag, 28 september 2012

Citaat: "De Telegraaf schrijft vandaag over een nieuwe manier om botbreuken te behandelen: botdotteren. Het is volgens de krant een operatiepraktijk 'die in Duitsland al vier jaar wordt gebruikt'. Botdotteren is vergelijkbaar met dotteren, u weet wel de techniek waarbij de vernauwde kransslagader wordt hersteld door er via de aderen een ballonnetje naartoe te brengen. Een specialist zegt over het botdotteren: ’Met een priem maak ik een gaatje van vijf millimeter in het bot. Daarna breng ik een ballonnetje in en vul deze met vloeistof. Via een blauw licht wordt dit keihard kunststof. De botbreuk wordt zo stabiel’ (Telegraaf, 28-9-2012).

Hoewel De Telegraaf het botdotteren een 'nieuwe manier van opereren' noemt, betekent dat nog niet dat we ook met een heel nieuw woord te maken hebben. Precies één keer eerder stond het woord botdotteren in een Nederlandse krant. In 2004 schreef De Telegraaf al eens over een nieuwe orthopedische methode ter behandeling van verbrijzelingen van arts-onderzoeker Jorrit-Jan Verlaan van het UMC. Met zijn collega’s zag hij kans 'een totaal verbrijzelde of gebroken wervel 'uit te deuken' met behulp van een ballonkatheter - zo'n minuscuul ballonnetje aan het eind van een flexibele slang dat veelvuldig wordt gebruikt om dichtgeslibde bloedvaten weer toegankelijk te maken voor de bloedstroom. Zelfde principe, alleen een iets andere toepassing - waardoor het woord 'botdotteren' al snel geboren is' (Telegraaf, 22-5-2004)

Afgaande op het huidige gebruik van het woord botdotteren wordt er nu net iets anders mee bedoeld dan in 2004. Maar het zou wel interessant zijn om te weten of de bedenkers van de huidige methode, de naam ervan hebben geleend van UMC-orthopeed Verlaan.

Ingevoerd door: JC  op 4 oktober 2012

 

terug naar alfabetische lijst

terug naar chronologische lijst

terug naar welkom