Neologisme nr. 973  kraagbom; bomkraag; halsbom; nekbom; wurgbom

Bron: taalbank, weblog over taalverandering, Woord van de dag, 4 augustus 2011

Citaat: "Gisteren speelde zich down-under een angstaanjagend drama af: een achttienjarig meisje van rijke komaf werd in haar woning overvallen door iemand die haar een soort halsband om de nek hing met iets wat akelig veel weg had van een explosief. Naar verluidt hing er een briefje aan waarin ‘losgeld’ werd geëist.

Zowel gisteren als vandaag berichten de kranten over dit ‘incident’. Aangezien het gebruikte pressiemiddel niet conventioneel is, figureert het explosief onder uiteenlopende namen in de Nederlandstalige media. De Telegraaf had het in de online-editie gisteren al over een kraagbom en een bomkraag. NRC schrijft vanochtend met gevoel voor assonantie: ‘Nekbom blijkt nepbom’. De Vlaamse krant De Morgen heeft het over een halsbom. En de papieren editie van de Telegraaf heeft het vanochtend met nogal wat gevoel voor dramatiek over een wurgbom. Waarschijnlijk vanwege de wurgende onzekerheid waarin het meisje gisteren moet hebben verkeerd, want de collar bomb (zoals het explosief in het Engels wordt aangeduid) heeft natuurlijk niets met wurgen in de eigenlijke zin van dat woord te maken.

De diversiteit aan benamingen in de media voor het (vermeende) explosief maakt duidelijk dat het om een ongebruikelijk (afpersings)wapen gaat. Zo ongebruikelijk zelfs, dat onze taal er geen ingeburgerd woord voor heeft.

Dat wil niet zeggen dat aanslagen en afpersingen met dergelijke explosieven niet eerder zijn voorgekomen.  Zo schreef NRC Handelsblad op 16 mei 2000 dat een 52-jarige Columbiaanse vrouw met een halsbandbom om het leven werd gebracht: ‘Guerrillastrijders overvielen haar 's morgens op haar ranch in de provincie Boyaca en plakten de bom met siliconenkit om haar nek.  Zes uur later explodeerde de bom terwijl bomexperts hem trachtten te verwijderen.'" 

Synoniem: halsbandbom

Ingevoerd door: JC  op 5 augustus 2011

 

terug naar alfabetische lijst

terug naar chronologische lijst

terug naar welkom