Neologisme nr. 988:  digitafel

Bron: taalbank, weblog over taalverandering, Woord van de dag, 31 augustus 2011

Citaat: "Een touchtable (of moeten we – meer in lijn met het Engels – touch table spellen?) is volgens Trouw ‘een soort tafelmodel iPad waar drie of vier kinderen tegelijkertijd mee werken’. Een smart table, zo wordt zo’n ding, ook wel genoemd in de taal van de vooruitgang.

Toch jammer dat er (nog) geen Nederlands woord voord is, denk je even, maar dat blijkt er wel te zijn. Een vergelijkbaar voorwerp heette in de Telegraaf van 9 mei 2009 al eens – hoe voorspelbaar - een aanraaktafel (‘eigenlijk een groot computerscherm dat horizontaal staat opgesteld’), maar dat woord lijkt inmiddels alweer een stille dood te zijn gestorven. Ook het woord beeldtafel is weleens gebruikt voor zo'n smart table, maar is nog niet doorgebroken.

De enige Nederlandse benamingen voor een touch table die wat vaker worden aangetroffen, zijn digitale tafel en kortweg digitafel. De kinderen zullen er wel veel aan leren, aan die tafels, maar de namen waarmee deze wonderen der techniek doorgaans worden aangeduid, ogen bepaald nog niet erg inspirerend." 

Synoniemen: aanraaktafel; beeldtafel

Ingevoerd door: JC  op 31 augustus 2011

 

terug naar alfabetische lijst

terug naar chronologische lijst

terug naar welkom