Neologisme nr. 334:  schaduwjuf

Bron: Taaltelefoon, Woord van de week, 3 januari 2006

Definitie/Citaat: "In het Vlaamse onderwijs is er een nieuwe functie gecreŽerd, waardoor kinderen met leermoeilijkheden niet naar het buitengewoon onderwijs hoeven. Er komt een schaduwjuf in de klassen van het gewone basisonderwijs. Terwijl de klasjuf vooraan lesgeeft, begeleidt de schaduwjuf achteraan de kinderen met leermoeilijkheden. Op die manier kunnen ze in een gewone school terecht." 

Commentaar: Nog meer over "schaduw"-samenstellingen: "Schaduwholocaust is samengesteld van schaduw en holocaust naar analogie van woorden als schaduwadministratie (alternatieve administratie) en schaduwkabinet (alternatief kabinet, vaak bestaand uit leden van de oppositie). Holocaust betekent onder meer 'massale vernietiging, volkerenmoord' en schaduwholocaust verwijst dus naar een 'alternatieve, andere holocaust'. 

Schaduwholocaust betekent dus 'andere volkerenmoord'. Het is een provocatief woord, want de ellende die de Palestijnen meemaken die in het Midden-Oosten in het verdomhoekje zitten is natuurlijk op geen enkele manier te vergelijken met de genocide in de Tweede Wereldoorlog." (bron: Taalbank, Woord van de dag, 1 mei 2014)

Ingevoerd door: JC  op 3 januari 2006

 

terug naar alfabetische lijst

terug naar chronologische lijst

terug naar welkom