Neologisme nr. 445:  femto-

Bron: De Standaard, 14 december 2006, p. W2, "Femtotech"

Citaat: "Op een schaal van picometers bestaat er niet veel, noch in de natuur noch in de technologie. Maar op femtoschaal wl, dat is de schaal van atoomkernen. Ideaal dus voor de nucleaire sector. Want wat gebeurt er in een kerncentrale? Kernen van uranium (diameter zo'n vijftien femtometer) worden getroffen door neutronen (diameter 1,6 femtometer), waardoor ze in kleinere kernen uiteenvallen. Als dat geen femtotechnologie is.

Een nucleair symposium binnenkort in San Francisco wordt in de programmabrochure aangekondigd onder de kop 'Femtoscience' . Binnenkort wordt de hele discussie over de kernuitstap overbodig, want dan draait alles op femto-energie.

Hoewel, is niet onlangs Alexander Litvinenko het slachtoffer geworden van de eerste femtomoord? En de Noord-Koreaanse en Iraanse femto-exploten zullen ook nog wel even de gemoederen blijven verhitten. Als de femtosupporters niet goed uitkijken, krijgt het woord femto al meteen een negatieve bijklank." 

Commentaar: Allerlei nieuwe samenstellingen in wetenschappelijk verband (of pseudo-). Schrijver suggereert dat "femto-" ook in de plaats zou kunnen komen van "kern-" of "nucleair".

Definitie: Femto (symbool: f) is het SI-voorvoegsel dat gebruikt wordt om een factor 10-15 aan te duiden. (Wikipedia)

Ingevoerd door: JC  op 16 december 2006

 

terug naar alfabetische lijst

terug naar chronologische lijst

terug naar welkom