Neologisme nr. 587:  bananenfriet

Bron: De Standaard, 8 april 2008

Citaat: "Na de speculoospasta haalt opnieuw een uitvinding uit het tv-programma 'De bedenkers' de winkelrekken. De bananenfrieten geraakten niet in de finale, ze zijn vanaf morgen wel te koop in de Delhaize.
Dominiq Nkenné is informaticus van beroep en in zijn vrije tijd een gepassioneerde kok. Tijdens een van zijn vele reizen tussen Afrika en Europa kwam hij op het idee om de culinaire tradities van beide continenten te verenigen in één gerecht. 'Het idee van gebakken bananen bestaat al langer', zegt Nkenné. 'Maar de innovatie van mijn product zit hem in feit dat ze ingevroren en lange tijd bewaard kunnen worden.' De smaak van zijn bananenfrieten wordt door de amateur-kok omschreven als 'zoet maar niet zo zoet als de gewone dessertbanaan'.

Het nieuwe product wordt gemaakt door de frietfabrikant Lutosa en op de markt gebracht onder Nkenné's merknaam Iwakka. I staat voor 'idee' en Wakka betekent 'reiziger'. Lutosa haalt de bananen uit Afrika en Zuid-Amerika en verwerkt ze dan hier in België. Nkenné was al acht jaar aan het zoeken naar een fabrikant om zijn recept op grote schaal te bereiden. Dankzij De bedenkers is dat nu eindelijk gelukt. Volgens Delhaize zijn de bananenfrieten ideaal als alternatief voor aardappelen en rijst en passen ze perfect bij zowel gezouten als gesuikerde gerechten of visbereidingen. Tien minuten bakken in de pan volstaat om ze klaar te maken.  (fpe) " 

Ingevoerd door: JC  op 9 april 2008

 

terug naar alfabetische lijst

terug naar chronologische lijst

terug naar welkom