Neologisme nr. 945:  bloedmetaal

Bron: taalbank, weblog over taalverandering, Woord van de dag, 23 juni 2011

Citaat: "Er wordt tegenwoordig geen mobieltje meer geproduceerd zonder kobalt en coltan, schrijft de Volkskrant vanochtend en 'juist om deze cruciale metalen woedt al twintig jaar een uitzichtloze oorlog in Oost-Congo waarin miljoenen mensen zijn omgekomen'. Dat weerhield bedrijven als Apple en Samsung er niet van 'bloedmetalen' te gebruiken in hun producten (Volkskrant, 10-6-2011).

In deze betekenis is bloedmetaal nog niet eerder in de media aangetroffen. Het woord verwijst naar zeldzame metalen (ook wel zeldzame aardmetalen of kortweg zeldzame aarden geheten) waarvan de opbrengsten ten goede komen aan een dictator of krijgsheer, die er zijn oorlogen mee financiert. Er kleeft dus bloed aan de metalen.

Het woord bloedmetaal is geďnspireerd op – of zoals woordenboekmakers formeel zeggen: is gevormd naar analogie van – het woord bloeddiamant. Van Dale beschrijft een bloeddiamant als een diamant afkomstig uit landen waar een met de diamantopbrengst gefinancierde burgeroorlog woedt. Andere woorden voor bloeddiamant zijn oorlogsdiamant en conflictdiamant.

Je zou de vergelijking tussen bloeddiamant/oorlogsdiamant kunnen doortrekken naar bloedmetaal/oorlogsmetaal. Die vlieger gaat echter niet op. Niet dat het woord oorlogsmetaal niet bestaat, maar het betekent wat anders: een metaal dat als surrogaat dient voor een metaal van betere kwaliteit, dat nodig is voor de oorlogsindustrie. Zo werd in de Tweede Wereldoorlog geen nikkel meer gebruikt voor het maken van muntgeld, maar gebruikte men in plaats daarvan het voor de oorlogsindustrie veel minder nuttige zink.

Om nog even terug te komen op bloedmetaal. Dat woord zou best weleens een begrip kunnen worden. In het Engels is blood metals dat inmiddels al." 

Ingevoerd door: JC  op 10 juni 2011

 

terug naar alfabetische lijst

terug naar chronologische lijst

terug naar welkom